Durszlak.pl
poniedziałek, 01 kwietnia 2013
Ciasto migdałowe z cytryną...

Pyszne ciasto! Bardzo aromatyczne i wilgotne. Do tego bardzo proste do zrobienia. Czegóż chcieć więcej..naprawdę gorąco polecam! :) Przepis podpatrzony u wspaniałej Dororuś!

 

 

Skłdniki (cytuję Dorotę):

- 225 g miękkiego masła

- 140 g drobnego cukru (w oryginale: 225 g)

- 4 duże jajka

- 50 g mąki pszennej

- 225 g zmielonych migdałów

- pół łyżeczki ekstraktu migdałowego

- otarta skórka i sok z 2 cytryn

 

Wykonanie:

1) Zmiksować masło i cukier razem, aż do białości.

2) Wbijać jajka, jedno po drugim, nadal miksując; po każym jajku dodawać 1/4 mąki, aż cała zostanie zużyta

3) Potem dodać migdały, ekstrakt z migdałów, skórkę z cytryny i
sok, delikatnie zmiksować (na wolnych obrotach) lub wymieszać.

4) Wlać ciasto do okrągłej formy 21-23 cm (sugerowane przez Nigellę)

5) Piec około 50 - 70 minut, choć ja piekłam około 40 minut (zależy to od
piekarnika) w temperaturze 180ºC. Piec należy do tzw. suchego patyczka,
wtedy ciasto jest gotowe. Wystudzić i udekorować przed podaniem.

 

                                                                               Smacznego :-)



14:48, kiniapop
Link Dodaj komentarz »
środa, 13 lutego 2013
Sola z kaparami

 

Bardzo prosty przepis na rybę. U mnie była sola, ale w zasadzie może to być każdy gatunek. Pyszny sos, a robi się go dwie minuty :) Danie z serii gotowe w 20 minut :)

 

Składniki:

- kilka filetów soli (u mnie cztery)

- 1 mały słoiczek kaparów

- 200g masła

- sok z jednej cytryny

- sól, pieprz

 

Wykonanie:

1) Osolić i popieprzyć rybę (nie solić za mocno, bo sos dzięki kaparom jest dosyć słony)

2) Usmażyć rybę na odrobinie oliwy z masłem na złoty kolor z obu stron

3) W garnuszku rozgrzać masło, dodać kapary i sok z cytryny, gotować 2 minuty

4) Gotowym sosem polać rybę

5) Podawać na przykład z ryżem, choć to jest oczywiście kwestia gustu :)

 

                                                                                                                                                             SMACZNEGO :)

 

22:44, kiniapop , RYBY
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 13 grudnia 2012
Sernik lekko migdałowy z malinami

Kolejny sernik i znowu z przepisu niezawodnej Dorotki :) Jak dla mnie idealne połączenie kwaskowatych malin i słodkiego, kremowego sernika! Polecam każdemu sernikożercy!

 

Cytuję Dorotkę:

Składniki na kruchy spód:

- 150 g mąki pszennej

- 2 łyżki drobnego cukru do wypieków

- 100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę

- 1 żółtko

- 1 łyżka zimnej wody

Wykonanie spodu:

1) Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek, w ktorym umieścić cukier, masło i żółtko.

2) Dodane składniki zagnieść razem, następnie stopniowo dodawać do nich mąkę, wyrabiając między palcami, jak na kruszonkę.

3) Dodać zimną wodę i zagnieść gładkie ciasto.

4) Uformować z niego kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Ciasto można również wyrobić w malakserze (szybciej i prościej).

5) Schłodzone ciasto rozwałkować na wielkość formy (30 x 23 cm), przenieść na dno formy, dokładnie wylepić, ponakłuwać widelcem.

6) Podpiec w temperaturze 190ºC przez około 15 - 20 minut lub do momentu zezłocenia się ciasta. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić na czas przygotowania masy serowej.

 

Składniki na masę serową:

- 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie

- 100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%

- 5 dużych jajek

- 200 g cukru

- 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów

- 3 łyżki mąki pszennej

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

- 300 g malin

- 3/4 szklanki płatków migdałów

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

1) Jajka (w całości) roztrzepać w misce ręczną trzepaczką.

2) Dodać do nich cukier i wymieszać.

3) W misie miksera umieścić zmielony twaróg, śmietanę, jajka roztrzepane z cukrem, ekstrakt z migdałów, obie mąki (przesiane).

4) Wszystkie składniki zmiksować, przez chwilę, tylko do połączenia się składników.

5) Zmiksowaną masę wylać na podpieczony wcześniej spód.

6) Na wierzchu masy serowej poukładać maliny i posypać płatkami migdałów.

7) Piec w temperaturze 150ºC przez 1 godzinę 15 minut, lub dłużej, do momentu aż środek sernika będzie ścięty i sprężysty przy dotyku patyczkiem.

8) Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.

9) Schłodzić w lodówce, przez kilka godzin.

                                                                                 SMACZNEGO :)

22:30, kiniapop
Link Dodaj komentarz »
sobota, 01 grudnia 2012
Sernik tradycyjny

Cudowny w smaku, o zwartej konsystencji, dziecinnie prosty w wykonaniu. Po prostu sernik tradycyjny, bez zbędnych dodatków. Najprostszy-najlepszy!

 

Cytuję za Dorotuś z Moich Wypieków:

Składniki:

- 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego, dwukrotnie zmielonego (użyłam z Piątnicy)

- 20 dag masła

- 25 dag cukru (dałam mniej)- ja również dałam mniej jakieś 180g

- 4 jaja (dość duże) lub 5 małych, oddzielnie białka i żółtka

- 50 g kaszy manny

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- aromat waniliowy lub rumowy

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- bakalie: rodzynki lub kandyzowana skórka pomarańczowa: do wyboru (ja nie dodałam, bo nie lubię)

 

Wykonanie: 

1) Masło rozetrzeć na gładką masę z cukrem, żółtkami i aromatem

2) Dodać kaszę manną, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, ucierać

3) Stopniowo dodawać twaróg, dalej ucierajac. Na końcu dodać skórkę i/lub rodzynki, delikatnie wmieszać ubite na sztywno białka

 4) Piec w wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm, przez około 60-70 minut w temperaturze 175°C

5) Wystudzić w wyłączonym piekarniku. Dowolnie udekorowac- polewa czekoladowa: 10 dag gorzkiej czekolady, wymieszane z 60 g gorącego, roztopionego masła).

                                                                                                                              SMACZNEGO :)

 

środa, 02 maja 2012
Pasztet dwukolorowy

Poczyniłam pasztet. Cudownie aromatyczny i bardzo bardzo pyszny :) Polecam z czystym sumieniem :) I choć jest troszkę pracochłonny (przynajmniej dla mnie-laika kuchennego), to zdecydowanie warto!

Składniki (cytuję za autorką):

3 średnie buraki *
5 marchewek *

2 szklanki czerwonej soczewicy
2,5 szklanki wody

4 średnie cebule
10 łyżek oleju

1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżeczka curry
1 czubata łyżeczka drobno utartego świeżego imbiru
6 ząbków czosnku

1 łyżeczka kurkumy

sól, pieprz

5 - 6 jajek surowych

4 jajka na twardo

ewentualnie:
kilka łyżek bułki tartej

Wykonanie:

1) Buraki i marchew ugotować na pół twardo, najlepiej na parze.
Następnie jarzyny zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

2) Soczewicę zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem około 10 minut.
Soczewica powinna wchłonąć całą wodę.

3) Cebulę bardzo drobno posiekać i zrumienić na oleju.
Pod koniec dodać pieprz cayenne, curry, imbir oraz przeciśnięty czosnek, a także sól
i pieprz, i jeszcze chwilę smażyć.

4) Cebulę z przyprawami podzielić na pół.
Do jednej połowy dodać utarta marchewkę oraz kurkumę i krótko podsmażyć,
tylko do połączenia się składników.
Do drugiej połowy cebuli dodać buraki i również krótko smażyć.
Obie masy doprawić do smaku solą i pieprzem (dosyć mocno, bo smak nieco złagodnieje po dodaniu soczewicy i jajek).

5) Do każdej z mas jarzynowych dodać po połowie soczewicy i 2 - 3 jajka, i wymieszać.
Jeśli konsystencja będzie za rzadka, można dodać 2 - 3 czubate łyżki bułki tartej.

6) Formę wysmarować masłem i dokładnie wysypać bułką tartą.
Wyłożyć masę buraczkową, wyrównać.
Ułożyć na środku jajko  na twardo, jedno za drugim, wciskając je do połowy do masy
(masa powinna być na tyle gęsta, że jajko trzeba będzie lekko docisnąć, samo się nie "zatopi").
Delikatnie wyłożyć masę marchewkową i wyrównać.

7) Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut (lub nieco dłużej).

Pasztet wyjmować z formy po niemal całkowitym ostudzeniu.
Kroić całkiem ostudzony, na grube plastry.
Przechowywać w lodówce.
Pasztet można także mrozić.

* - Pasztet można, zamiast buraków czy marchwi, upiec z dodatkiem porów, grzybów
lub szpinaku, uprzednio je przesmażając. Pasuje do niego także kumin.
Na szklankę ugotowanej soczewicy powinno być 1 - 1,5 szklanki masy jarzynowej



 

23:06, kiniapop
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 22