Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Domowej roboty chrzan

Z powodu pomyłki mojej siostry, która zamiast selera kupiła świeży chrzan, powstał domowej roboty tarty chrzan jako dodatek do świątecznej białej kiełbasy. Jest naprawdę bardzo aromatyczny i smaczny. A przepis jest banalnie prosty :)

Skład:

-2 korzenie chrzanu surowego

-4 jaja

-1 łyżka majonezu

-2 łyżki kwaśnej śmietany

-1 łyżka octu

-1g kwasku cytrynowego

-sól, pieprz

Wykonanie:

1) Chrzan wyszorować, oskrobać, zetrzeć na drobnej tarce

2) Sparzyć chrzan gorącą wodą przez małe sitko

3) Ugotować jaja na twardo, wyjąć żółtka

4) Chrzan, żółtka, majonez i śmietanę połączyć razem, ucierając na gładką masę

5) Doprawić do smaku solą, pieprzem, odrobiną kwasku cytrynowego i octem

6) Przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiczku

                                                                                                SMACZNEGO :)

 

poniedziałek, 13 kwietnia 2009, kiniapop

Komentarze
2009/04/15 05:17:58
Tobie chrzan wyszedl przez przypadek, a ja sobie Wielkanocy bez domowego chrzanu nie wyobrazam:))))
-
2009/04/15 19:10:20
Aniu- no widzisz jak to różne zwyczaje panują w każdym domu, u mnie nigdy nie robiło się chrzanu :) ale na pewno jeszcze kiedyś to powtórzę, bo bardzo smaczny wyszedł :)
-
2009/04/18 07:01:43
Taki domowy chrzanik, to ja lubię:-)
-
2009/04/18 12:52:33
Andziu- ja teraz już też :)
-
2009/06/09 08:18:06
super przepis,polecam też chrzanową terapię zdrowie.netbird.pl/?app=452